Kuchnia

Ciasta

Tarta czekoladowa z chałwą


Maksymalnie czekoladowa tarta. Wyłącznie! dla jej zdeklarowanych miłośników. Z kruchym kakaowym spodem, nadzieniem z a'la brownie oraz ganache na wierzchu. Tartę możecie upiec bez żadnych dodatków, ale dla przełamania gorzkiego smaku czekolady polecam urozmaicić ją jednak o świeże owoce, konfiturę (idealnie sprawdzi się morelowa, wiśniowa), kawę lub słodką, kruchą chałwą. Mniam!

składniki na kruchy spód:

125g masła, o temp. pokojowej
50g cukru pudru
1 żółtko
150g mąki pszennej
25g gorzkiego kakao
duża szczypta soli

składniki na część chałwową:

100g chałwy
100ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki sera mascarpone

oraz:

100-150g chałwy, grubo pokruszonej

składniki na część czekoladową:

2 jajka
2 łyżki cukru brązowego
100g czekolady gorzkiej 72%
75ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka mąki pszennej

składniki na ganache:

100ml śmietanki kremówki
100g czekolady gorzkiej 72%
1 łyżka likieru czekoladowego

Kruche ciasto. Foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę i kakao przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Następnie cienko rozwałkować np. między dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłożyć nim foremkę, zmrozić ok. 30 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec 16 minut w 175st. C, następnie ściągnąć papier z fasolą i dopiec jeszcze 8 minut. Ostudzić.

Część chałwowa. Chałwę utrzeć ze śmietanką i serkiem na gęsty krem, można w blenderze. Jeśli masa jest za rzadka należy ją schłodzić w lodówce.

Część czekoladowa. Jajka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. Ostudzić. Mąkę przesiać. Do jajek wlać czekoladę i zmiksować na małych obrotach miksera, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

Na ostudzony kruchy spód wyłożyć część chałwową, posypać równomiernie pokruszoną chałwą, a następnie zalać masą czekoladową. Pieczemy ok. 10 minut aż krem się zetnie.

Ganache. Podgrzać śmietankę. Zalać posiekaną czekoladę i wymieszać na gładko razem z likierem. Cały przelać na ostudzoną tartę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation