Kuchnia

Ciasta

Ciasto mocno czekoladowe

Składniki
Biszkopt
2 jajka
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru
Masa
150 ml śmietany kremówki (min. 30%)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki rodzynek
Wykonanie
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie ucieramy. Przesianą mąkę i kakao dosypujemy do masy jajecznej i mieszamy. Okrągłą formę (średnica około 20 cm) wykładamy papierem i przelewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy 20 minut. Śmietankę kremówkę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kakao i cały czas mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i rodzynki. Czekamy, aż masa ostygnie i wstawiamy ją do lodówki na około godzinę.
Biszkopt przekładamy na talerz i na wierzchu rozsmarowujemy masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki i jemy, gdy masa zastygnie. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation