Kuchnia

Obiady & Przystawki

Kashi...czyli sushi z kaszy jaglanej

1 szkl kaszy jaglanej
serek filadelfia
ocet ryżowy
ogórek
łosoś wędzony
wasabi
4 płaty nori
imbir marynowany
sos sojowy
sól, cukier

Gotujemy kaszę jaglaną i do ciepłej dodajemy 2 łyżki octu ryżowego, 1 małą łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Mieszamy. Rozkładamy matę bambusową i kładziemy płat nori (matową stroną ku górze). Rozprowadzamy kaszę na płacie do 2/3 wys. Zadanie to możecie sobie ułatwić zwilżając dłonie w zimnej wodzie.Po naniesieniu kaszy, robimy niewielki rowek w poprzek płata i smarujemy wasabi i serkiem. Kładziemy nadzienie, słupki ogórka i łososia.
Zwilżamy nieposmarowaną część płata wodą, sushi zwijamy używając maty. Zwijamy w kierunku części płata nori, na której nie masz kaszy, a która jest zwilżona.Rolkę kroimy na mniejsze części i podajemy z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation