Kuchnia

Food

Pączki LIGHT

Składniki:
5 całych jajek,
3 szklanki mąki,
2 homogenizowane serki waniliowe (powinny mieć temperaturę pokojową),
0,25 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
olej do smażenia (ok. 1 litra),
cukier puder do posypania.

Przygotowanie pączków PRZEPIS NA PĄCZKI light:
1. Oddziel białka od żółtek. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij całość na sztywną pianę.
2. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę.
3. Mąkę przesiej przez sitko, następnie połącz z proszkiem do pieczenia.
4. Do ubitej piany z białek stopniowo i powoli dodawaj masę jajeczną, serki homogenizowane oraz mąkę. Cały czas delikatnie mieszaj.
5. W rondlu lub na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej.
6. Teraz najważniejsze - nabieraj ciasto na dużą łyżkę i delikatnie wykładaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złocistobrązowy kolor.
7. Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem. Wykładaj na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu.
8. Jeszcze ciepłe posypuj cukrem pudrem.


http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/przepis-na-tanie-paczki-tlusty-czwartek-faworki-jak-zrobic,17_37277.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation