Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto czekoladowe z bananami

Składniki:
CIASTO:
125g masła
125g gorzkiej czekolady (roztopić i ostudzić)
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (używam Nescafe espresso)
150g drobnego cukru
5 jajek (oddzielić żółtka od białek)
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:
2 szklanki śmietanki tortowej 36%
1 op.śmietanfix'u (lub 3 łyżeczki żelatyny)*
6 łyżek cukru pudru
1,5 tabliczki mlecznej czekolady

NADZIENIE:
6 bananów
4-5 łyżek soku z cytryny
ok. 6 łyżek dżemu wiśniowego (użyłam konfitury)

Można używac formy 29x16cm, kwadratowej o bokach 23cm lub tortowej o średnicy 24cm.

Sposób przygotowania:
CIASTO:

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać (roztopioną w kąpieli wodnej i ostudzoną) czekoladę. Cały czas miksując dodać kawę rozpuszczoną w jednej łyżce czekolady, następnie wsypać cukier i dodawać po jednym żółtku za każdym razem dobrze mieszając.
Mąkę przesiać przez sito do masy, dodać proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej, tym razem delikatnie, choć dokładnie mieszając (tu nie byłam zbyt delikatna i zmiksowałam całość na najmniejszych obrotach).

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok.30 min w 170oC. Zrobić test suchego patyczka.
Po upieczeniu dobrze wystudzić, ściąć wyrośniętą górę, a resztę ciasta przekroić na dwa równe blaty.

MASA:
(wersja ze śmietanfix'em)
Schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfix'em. Ok 1/3 masy odłożyć do osobnej misy, a do pozostałej części dodać 3/4 czekolady startej na drobnych oczkach tarki.

(wersja z żelatyną)
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, lekko przestudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, zamieszać. Ok 1/3 masy odłożyć do osobnej misy, a do pozostałej części dodać 3/4 czekolady startej na drobnych oczkach tarki.

Spód ciasta (dolny blat) przesmarować dżemem, ułożyć przecięte na pół banany. Owoce skropić sokiem z cytryny. Rozsmarować masę zmieszaną z czekoladą. Przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć odłożoną część śmietany. Posypać pozostałą częścią startej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation