Kuchnia

Przepisy

Obiad - WOŁOWINA PO CHIŃSKU
Jest to moje pierwsze danie z woka ever i muszę przyznać, że za każdym razem wychodzi wyśmienite co więcej bardzo proste w przygotowaniu. W moim przypadku wymaga ono jednak dużo uwagi gdyż pojawienie się wołowinki w domu budzi smoka … potocznie zwanego Toffikiem


Składniki:

300 g polędwicy wołowej
paczka makaronu chińskiego (noodle, chow mein lub inny)
1 marchewka
jedna ostra papryczka
jedna cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
kawałek imbiru
ząbek czosnku
olej
sos sojowy
kolendra
olej sezamowy
opcjonalnie ziarna sezamu do posypania

Przygotowanie:
Ugotować a następnie odcedzić makaron.
W między czasie pokroić w paseczki wołowinę, marchewkę, ostrą papryczkę, posiekać kolendrę oraz cebulę wraz ze szczypiorkiem. Obrać i zetrzeć imbir oraz czosnek.
Nalać do woka 3 łyżki oleju do smażenia i rozprowadzic go pościankach. Na rozgrzany olej wrzucić mięsko, smażyć ok 7 minut aż będzie miękkie.
Następnie dodać marchewkę, imbir, cebulę ze szczypiorkiem, czosnek, ok75 ml sosu sojowego (4-5 łyżek). Całość smażymy do momentu aż wszystko będzie miękkie cały czas mieszająć. Dodać makaron oraz pokrojoną kolendrę i wymieszać na małym ogniu.
Nałożyć na talerze, każdą porcję skropić olejem sezamowym oraz lekko posypać sezamem.

Do tego dania idealnie pasuje zielona herbata z płatkami jaśminu.
Smacznego!
www.wilczysmaczek.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation