Kuchnia

kuchnia

Muffinki brownie z serem i malinami


Ciasto czekoladowe na 12 muffinek

100 g masła
40 g kakao
100 g brązowego cukru
2 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych lub innej konfitury
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa
200 g sera twarogowego śmietankowego (zmielonego jak na sernik)
3 łyżki białego cukru
1 białko jajka
pół łyżki mąki ziemniaczanej
świeże lub mrożone maliny lub inne owoce

W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować.

Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury, cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

W osobnej miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.

Czekoladową masę wyłożyć do papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości.

Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 maliny.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec przez 25-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation