Kuchnia

Ciasta dietetyczne

Szybkie ciasto na maślance - Przepis

Składniki:

4 jajka
450g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
450g mąki pszennej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300ml maślanki
100g kokosu

Dodatkowo:

200g słodkiej, płynnej śmietany

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 min. na puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (około 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Można użyć również tą największą blachę z piekarnika). Ciasto posypać równomiernie kokosem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. (Jeśli używacie dużej blachy z piekarnika, ciasto najlepiej sprawdzić po 20min).
Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.


http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-ucierane/428-przepis-na-szybkie-ciasto-na-maslance
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation