Kuchnia

nalesniki

NALEŚNIKI CZEKOLADOWE, NAJLEPSZE – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
ILOŚĆ: ok. 10 szt.

140 g mąki tortowej
30 g kakao
45 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
350 ml mleka
1 jajko, duże
3 łyżki oleju lub 3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodajemy cukry, sól, mleko oraz tłuszcz (olej lub masło). Szybko mieszamy trzepaczką lub miksujemy mikserem. Ciasto zostawiamy na 15 min. Po tym czasie smażymy na płaskiej patelni przecierając ją po każdym wylaniu ciasta wacikiem nasączanym olejem lub pędzelkiem. Smażymy z obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation