Kuchnia

nalesniki

Moje codzienne przyjemności...: ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI POD BESZAMELEM

Składniki (na formę 18x28cm):

5-6 naleśników (nie podaję przepisu, chyba każdy wie, jak zrobić naleśniki;))
Farsz:
300g pieczarek
pół papryki świeżej
2 płaty papryki konserwowej
2 cebule
duży ząbek czosnku
4-5 łyżek keczupu
garść tartego żółtego sera
zioła: majeranek, oregano
sól, pieprz
olej
bułka tarta do obsypania formy
Sos beszamelowy z pomidorami:
olej
kilka łyżek mąki
1 szkl. mleka
3 małe pomidory
oregano
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
ser żółty
Pieczarki siekamy i podsmażam, ale nie całkiem, dosłownie kilka chwil, by zmiękły. Cebulę również siekamy i smażymy. Papryki kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie warzywa łączymy, dodajemy przeciśnięty czosnek, keczup i zioła. Doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy po 2-3 łyżki nadzienia na naleśnik (lub więcej w zależności od wielkości placka). Zwijamy i układamy w formie.
Szykujemy beszamel: rozgrzewamy olej, na którym lekko przesmażamy mąkę tylko do zezłocenia. Dodajemy mleko energicznie mieszając trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Dokładnie mieszamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do sosu. Można ewentualnie dodać jeszcze łyżkę keczupu. Przyprawiamy oregano. Sos wylewamy na naleśniki.
Zapiekankę pieczemy w 180st.C przez ok. 40min. Na 10min. przed końcem posypujemy startym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation