Kuchnia

nalesniki

Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 8-9 łyżek stołowych mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao

Mus truskawkowy:
- 1kg truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 3-4 łyżki cukru pudru


Kiwi i bita śmietana do dekoracji


Naleśniki:

Składniki umieszczamy w misce, mieszamy. Dodajemy mąki według uznania. Ważne żeby konsystencja ciasta była gęstawa! Następnie na dużej patelni rozcieramy ręczniczkiem papierowym kroplę oleju- dzięki temu pierwszy naleśnik nie będzie przywierał do powierzchni. Ilość ciasta wystarcza na usmażenie około 7 naleśników.



Mus truskawkowy:

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki po umyciu miksujemy w blenderze (tak jak go koktajlu, dzięki temu pozbywamy się niechcianych kawałków). Następnie dodajemy ostudzoną galaretkę, mieszamy. Wlewamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na około godzinę. Mus stanie się gęsty, idealny do rozsmarowania na cieście naleśnikowym :)



Kiwi:

Owoce kiwi obieramy i kroimy w "czwórki", układamy na talerzu jako smaczną dekorację! :)




Bita śmietana:

Dwa kartoniki śmietanki 30% mieszamy z 4 łyżkami stołowymi cukru pudru a następnie ubijamy do uzyskania stałej konsystencji.




dodatkowe informacje
Można dodać polewę z deserowej czekolady. Smacznego! :)

Na zdjęciu wersja bez kiwi- niestety dzień wcześniej zostało zjedzone :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation