Kuchnia

dania mięsne

Składniki:
ok. 8 placków tortilli (kupionych lub z tego przepisu)

2 podwójne piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
czosnek w proszku
słodka papryka w proszku
odrobina chilli w proszku
Tortilla ze Stripsami, z Kurczakiem - Przepis - Słodka Stronapieprz
ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę
ciasto:
jajko
1/2 szklanki mąki
odrobina mleka
szczypta soli
pieprz

warzywa:
sałata lodowa (lub inna)
ok. 3 pomidory
duża cebula
duży ogórek

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).

Sałatę siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (lub według uznania).

Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.

Tortilla ze Stripsami, z Kurczakiem - Przepis - Słodka StronaTortilla ze Stripsami, z Kurczakiem - Przepis - Słodka Strona Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka.
Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).

Środek każdej tortilli smarujemy sosem czosnkowym, chili (lub innym ulubionym), wykładamy warzywa, kilka stripsów i zawijamy w rożek (można spiąć za pomocą wykałaczek).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation