Kuchnia

dania mięsne

Chiński kurczak pomarańczowy


1 podwójna pierś kurczaka
1 jajko + szczypta soli
1 pomarańcza
mąka pszenna
ryż

sos:
100 ml soku pomarańczowego
100 ml octu (użyłam octu z białego wina, 6%)
100 ml wody
100 ml cukru
2 łyżki keczupu
1 łyżka ciemnego sosu sojowego

2 łyżki wody + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

ew. chili, do smaku

olej do smażenia

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać.
Zdjąć z patelni.

W międzyczasie zetrzeć z pomarańczy skórkę i pokroić miąższ w plastry, a następnie w trójkąty.

Wymieszać ze sobą składniki sosu.

Z oleju, na którym smażył się kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna.
Na rozgrzany olej wrzucić startą pomarańczową skórkę i szczyptę chili. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie wlać sos.
Kiedy sos się zagotuje, zagęścić go, stopniowo wlewając wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Podczas wlewania cały czas mieszamy sos, obserwując, kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, w zależności, jak gęsty sos lubimy. Pozwalamy się sosowi zagotować.

Następnie do sosu dodajemy usmażonego kurczaka. Mieszamy i ponownie pozwalamy, by sos się zagotował. Na koniec wrzucamy pokrojoną pomarańczę i po raz ostatni mieszamy.

Podajemy z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation