Kuchnia

na imprezę

Składniki:

2 niewielkie cukinie
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka mąki (opcjonalnie)
1 łyżeczka suszonego oregano (można dodać więcej)
1/4 szklanki tartego parmezanu
2 roztrzepane jajka
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Cukinie umyć i pokroić na plasterki.

Na blacie kuchennym rozłożyć ręczniki papierowe. Na nich umieścić plastry cukinii. Każdy plasterek posolić z obu stron. Na wierzch również położyć ręczniki papierowe i lekko docisnąć. Odczekać ok. 20 minut. Po tym czasie ręczniki powinny być mokre a plastry cukinii całkiem suche.

Jajka roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem i oregano. Mąkę wysypać na talerzyk.

Każdy plaster cukinii panierować w mące (można ją pominąć), jajku i bułce tartej. Obtoczone cukinie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić cukinie i piec 20-30 minut, aż plastry będą złote i chrupiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation