Kuchnia

Obiadowo i nie tylko

Składniki na 1 pizzę:

2 szklanki mąki tortowej 450

1/3 kostki drożdży Hirondalle

3/4 szklanki wody - ciepłej nie gorącej

1/2 koncentratu pomidorowego

pół kieliszka octu

cukier, sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek



Dodatki: kto co lubi - wędlina, ser, papryka, salami...



Do kubka z ciepłą wodą wrzucić drożdże, dodać łyżeczkę cukru wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie do miski wsypać mąkę przesianą przez sitko, aby napowietrzyć, dodać drożdże i wymieszać. Dodawać mąkę tak aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykryć miskę szmatką.
W między czasie zrobić sos. Koncentrat przełożyć na patelnię, dodać bazylię, oregano, czosnek i ocet, zagotować całość.
Na blaszce rozłożyć ciasto wysmarować olejem i wstawić na 4 min do piekarnika, żeby urosło, wyjąć. Nałożyć składniki i wstawić na 12 min, po 5-6 min obrócić blaszkę o 180 stopni, aby wypiekła się równo pizza z każdej strony (w przypadku termoobiegu nie ma takiej konieczności).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation