Kuchnia

jarskie dania

Papryka faszerowana kaszą kuskus


Składniki

10 dag kaszki kuskus KUPIEC
10 dag kaszki kuskus KUPIEC
2 ząbki czosnku
1 mała cukinia
4 duże papryki w różnych kolorach
1 pomidor
5 dag sera feta
40 dag zielonego groszku
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka stołowa oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz sól oliwa lub olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego


Przygotowanie

Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Cukinię bardzo drobno pokroić. Odciąć wierzchy papryk, ze środka usunąć nasiona. Pomidor sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ posiekać. Ser pokruszyć. Paprykę na 5 min zanurzyć we wrzątku, osączyć, ostudzić. W płaskim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić groszek, cukinię i czosnek. Smażyć kilka minut, delikatnie mieszając. Wlać sok z cytryny i dusić jeszcze 2-3 min. Połączyć z kaszką kuskus, dodać pomidor, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, na koniec wrzucić ser. Papryki napełnić ciasno farszem, ułożyć je w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą lub olejem i przykryć „czapeczkami”. Wstawić na 20-30 min do piekarnika nagrzanego do 180-190 ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation