Kuchnia

kolacyjka

Placki z pomidorami z wyspy Santorini

Placki z pomidorami z wyspy Santorini
(Tomatokeftedes)

Kuchnia wysp śródziemnomorskich #1

na podstawie tego przepisu
na 12-14 sztuk
czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki

Składniki:
600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory)
1/2 cebuli
szczypta cynamonu
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki świeżego oregano, posiekanego
1 łyżka koperku, posiekanego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150 g mąki pszennej
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Pomidory pokrój w drobną kostkę i włóż do miski (razem z pestkami i wyciekającym sokiem). Cebulę drobno posiekaj i dorzuć do pomidorów. Dodaj cynamon, posiekane zioła i proszek do pieczenia, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mąkę do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego (ilość mąki będzie zależała od ilości soku z pomidorach). Odstaw ciasto na 1 godz. do lodówki. Smaki się przegryzą, a cebula zmięknie.
Przechodzimy do smażenia - na patelni rozgrzej na średnim ogniu warstwę oliwy o grubości ok. 2 cm. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe placuszki. Oliwa powinna sięgać do połowy wysokości placuszków. Placki smaż przez 2-3 min na stronę, a następnie odsącz na ręczniku papierowym.
Placuszki możesz podać z jogurtem naturalnym lub sosem tzatziki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation