Kuchnia

kuchnia.

Panna cotta z białą czekoladą, z pieczoną w wanilii gruszką
Panna cotta z białą czekoladą:

• 1 łyżeczka żelatyny
• 3 łyżki mleka
• 1/2 laski wanilii
• 225 ml śmietanki kremówki
• 5 łyżek drobnego cukru
• 5 kosteczek białej czekolady

Pieczone w wanilii gruszki:

• 2 dojrzałe gruszki (użyłam odmianę Williams)
• sok z 1 cytryny *
• 1/2 laski wanilii
• 8 łyżek drobnego cukru



Przygotowanie:
Panna cotta: W małym garnuszku wymieszać mleko z żelatyną, odstawić na 3 minuty. Wanilię przekroić wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka. Włożyć je do rondelka wraz ze śmietanką oraz cukrem i zagotować. Odstawić z ognia, dodać białą czekoladę i mieszać aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Dodać żelatynę z mlekiem i mieszać aż się rozpuści. Przelać do salaterek, ostudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin. Podawać z ciepłą gruszką.
Pieczone gruszki: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Wanilię przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem. Przykryć folią aluminiową i piec przez 30 - 35 minut, aż gruszki będą upieczone, dość miękkie ale nie rozpadające się. Ciepłe gruszki podawać ze schłodzoną panna cottą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation