Kuchnia

kuchnia

Truskawkowe lustro
Składniki:

500 g mrożonych truskawek
500 ml śmietanki 30%
1/2 szkl. cukru
sok z 1/2 cytryny
1,5 łyżki żelatyny w proszku
ponadto:

2 galaretki truskawkowe
10 podłużnych biszkoptów czekoladowych

Sposób wykonania:

Zamrożone truskawki umieścić w garnuszku. Dodać cukier i sok z cytryny. Gotować do momentu rozgotowania się truskawek. Zmiksować i przetrzeć przez sito, by pozbyć się drobnych pesteczek.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dobrze wymieszać, by nie było grudek. Dodać do podgrzanego musu truskawkowego i energicznie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać po 1 łyżce musu truskawkowego, delikatnie mieszać.

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Wylać masę truskawkową. Wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Lekko tężejące wylać na wierzch deseru. Ponownie wstawić do lodówki, by zastygły galaretki.

Udekorować świeżymi owocami.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation