Kuchnia

Food

Ciasto Mleczne z Nutą Jogurtu - Dukan

3 jajka (duże)
2 łyżki słodziku w proszku
2 szczypty (mniej niż 0,5 łyżeczki) aromatu jogurtowego (klik)
6 łyżek otrębów (4o+2p) NIE mielonych
3-4 łyżki mleka w proszku
0,5 łyżeczki sody
polewa mleczna:
mleko w proszku ok. 3 łyżek lub więcej
1 szczypta aromatu mleka skondensowanego (klik)
3 tabl. słodziku (pokruszyć)
woda
Ciasto, które aż krzyczy "Zjedz MNIE!!" Suche, pięknie równe-płaskie, totalnie mleczne! Aromat jogurtowy nadaje mu bardzo ciekawego smaku. Ciasto nadaje się już na fazę uderzeniową!
Piekarnik rozgrzać do 180* (dokładnie to 2-3 milimetry przed).
Tortownicę (średnica wewnętrzna 21,5cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka wbić do miski.
Dodać słodzik i aromat jogurtowy.
W drugiej miseczce wymieszać otręby z mlekiem.
Jajka ubijać na najwyższych obrotach, aż staną się gęste i kremowe (zgęstnieją jak ubite białko, ale będą lejące).
Wyłączyć mikser, wsypać mieszankę otrębów z mlekiem.
Miksować ok. 1 minuty, aż zgęstnieje bardziej.
Dodać sodę, zmiksować.
Szybko przelać do tortownicy.
Piec 30 minut.
Po upieczeniu ostudzić na kratce, w międzyczasie obrócić i zdjąć papier.
Przygotować polewę mieszając mleko z aromatem mleka skondensowanego i słodzikiem i dodając ok 3 łyżek wody, na tyle, by masa była dość gęsta, ale lekko lejąca (jeśli masy będzie za mało, dorobić).
Polać wystudzone ciasto (ułożyć na dużym talerzu, gdyby spływało).
Odstawić na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation