Kuchnia

coś na głoda,kuchnia

Kurczak z boczniakami w winie


1 kurczak
2 plastry surowego wędzonego boczku
200 g boczniaków
300 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki oleju
kilkanaście listków estragonu
2 liście laurowe
1 kieliszek palinki morelowej
1 cebula
sól
pieprz




Sposób wykonania:

Boczek podsmażyć na patelni po czym zeszklić na nim posiekaną cebulę.
W między czasie na osobnej patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka po czym przełożyć je do bekonu.
Dodać liście laurowe, palinkę oraz estragon.
Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie wlać wino i wrzucić pokrojone grzyby.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na małym ogniu bez przykrycia aż większość płynu wyparuje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation