Kuchnia

kuchnia

Tę pyszną sałatkę autorstwa Agaty robiłam już kilkakrotnie. Zachwyca nie tylko kolorami, ale i smakiem. Bardzo fajnym dodatkiem jest tu sos na bazie majonezu. Z reguły rzadko przygotowuję tego typu sosy, jednak w przypadku tej sałatki jest on strzałem w dziesiątkę i warto na chwilę zapomnieć o liczeniu kalorii.

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate.

Sałatka z sosem andaluzyjskim przepis

SAŁATKA Z SOSEM ANDALUZYJSKIM

Składniki (na 2 większe porcje):
2 większe pomidory
3 ogórki gruntowe (lub pół dużgo ogórka)
1 czerwona papryka
1 łyżka kaparów
pół czerwonej cebuli
1 puszka tuńczyka w oleju
1/4 szklanki oliwek (zielonych lub czarnych)- czarne zdecydowanie lepiej tu pasują
2 jajka ugotowane na twardo
dressing: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki dobrej jakości ketchupu, 3 krople sosu Worcestershire, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Ogórki obieramy kroimy w plastry. Pomidory dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w cienkie piórka. Jajka obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki, paprykę w podłużne paski. Tuńczyka odcedzamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy pomidory, paprykę, ogórki, kapary (jeśli używacie dużych kaparów, posiekajcie je wcześniej), tuńczyka, oliwki, cebulkę, jajka.
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Majonez mieszamy z ketchupem, dodajemy czosnek, sos Worcestershire, wędzoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę podajemy polaną przygotowanym sosem z opieczonymi kromkami bagietki. Sos świetnie sprawdza się jako dip do warzyw, płaskich chlebków, krakersów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation