Kuchnia

kuchnia

INTENSYWNIE ORZECHOWE CIASTO Z MIODEM I NEKTARYNKAMI

200 g miękkiego masła
120 g brązowego cukru
3 łyżki miodu, użyłam wrzosowego
4 jajka
160 g mielonych orzechów laskowych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
50 g mąki razowej
3-4 nektarynki
łyżka miodu

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, część papieru umieszczając poza obręczą. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem aż zrobi się puszyste. Dodać 3 łyżki miodu, a następnie zacząć wbijać jajka po jednym przez cały czas miksując masę. Gdy wszystkie jajka znajdą się w środku zwiększyć obroty na chwilę, aby ciasto zrobiło się puszyste i stopniowo zacząć dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Całość przelać do formy a na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika owoce wysmarować miodem a wierzch oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation