Kuchnia

ciasta

Pastelowe

Zapraszam na wielosmakowy przekładaniec w subtelnej, pastelowej kolorystyce.



Inspiracja: " 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji "



Składniki na biszkopt jasny:

- 4 jaja
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C.



Składniki na biszkopt ciemny:

- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki maki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki kakao

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, dodatkowo dodając kakao. Upiec w takiej samej blaszce jak poprzedni biszkopt.



Składniki na ciasto kokosowe:

- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 200g wiórek kokosowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, delikatnie wmieszać wiórki kokosowe, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 190 st. C około 20 minut.



Składniki na masę jabłkową:

- 1,20 kg jabłek
- 2 zielone galaretki
- 1 łyżka masła

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, zesmażyć, wsypać suche galaretki, wymieszać, jeszcze chwilę podsmażyć. Przestudzić.

Ciemny biszkopt umieścić w blaszce, wyłożyć masę jabłkową, przykryć jasnym biszkoptem.



Składniki na masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa



Dodatkowo:

- biszkopty okrągłe
- polewa czekoladowa

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając puder. Połączyć z tężejącą galaretką.

Wyłożyć 1/2 masy śmietanowej na jasny biszkopt, poukładać biszkopty i wyłożyć resztę masy, wyrównać.

Przykryć blatem ciasta kokosowego. Na wierzchu udekorować esami - floresami z polewy czekoladowej.


Smacznego.


sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation