Kuchnia

ciasta

Puszyste rafaello

Składniki biszkopt : 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki.

Przygotowanie biszkoptu : Z białek ubij pianę na sztywno. Partiami dodaj cukier nie przerywając miksowania. Do masy pojedynczo dodaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę i starannie ale delikatnie wymieszaj składniki. Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 170 stopni.

Składniki masa : 0,7 l mleka, 3 żółtka, 1 szklanka cukru, 5 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 250g miękkiego masła, 3/4 szklanki adwokatu, 200g kokosu.

Przygotowanie masa : 0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki.

Przygotowanie ciasto : Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części. Na każdej posmaruj kremem i przykryj kolejnym biszkoptem. Górę biszkoptu posmaruj cienką warstwą kremu budyniowego i posyp wiórkami kokosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation