Kuchnia

ciasta

Migdałowiec z krówką ( przepis to z ksiazki siostry anastazji pod nazwa puszek)



Masa migdałowa

15 dag masła
15 dag cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki mleka
30 dag płatków migdałowych

Wykonanie

Do garnuszka dać cukier, miód, masło i mleko - całość wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać płatki migdałowe, zamieszać i lekko podsmażyć, około 2-3 minuty (cały czas mieszać i uważać by nie przypalić). Do wyłożenia na ciasto masa powinna być jeszcze ciepła, gdyż później trudniej będzie ją rozłożyć.

Masa śmietanowa I

1/2 litra śmietany 36% (ew.30%)
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku (nie koniecznie)
1/4 szklanki gorącej wody

Wykonanie

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, (ewentualnie dodać cukier), dodać rozpuszczoną żelatynę.

Masa śmietanowa II

1/2 litra śmietany 36% (ew. 30%)
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

Wykonanie

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier i kakao, na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Całość jeszcze raz lekko ubić.

Dodatki

1 paczka okrągłych biszkoptów
kilka kostek czekolady do dekoracji
1 puszka masy krówkowej

Przełożenie ciasta**

Biszkopt - masa krówkowa - masa migdałowa- masa śmietanowa I - okrągłe biszkopty - masa śmietanowa II - wykończyć startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation