Kuchnia
Kulinaria - ABC
Przekąski, przystawki - co i jak podawać?
Przystawki, choć często mylone z przekąskami, a przekąski z przystawkami, to jednak różnica między nimi jest zasadnicza.
Przekąski podajemy na początku posiłków kilkudaniowych, bądź jako samodzielne dania w formie zimnego bufetu.
Przystawki z kolei są dodatkiem do dania głównego. Ich ilość powinna być dostosowana do menu całego przyjęcia. Jeżeli przystawki podajemy przed daniem głównym, przygotujmy ich niewiele. Nie powinny być też sycące, lepiej żeby jedynie zaostrzyły apetyt. Inaczej z kolei jest z przekąskami, których powinno być dość sporo i powinny być różnorodne, tak aby każdy z gości znalazł coś odpowiedniego dla siebie.
Przekąski można przygotowywać z różnych produktów. Najczęściej jednak są to produkty mączne (pieczywo, paszteciki, pierożki, pizzerki), mięsa (pieczone, w galarecie, w sosach, pasztety), wędliny, jajka, warzywa (surowe z dipami, w sałatkach, faszerowane różnymi dodatkami, marynowane), ryby (najczęściej śledzie przyrządzone na różne sposoby, a także wykwintny łosoś), sery (bardzo popularna stała się deska serów, na której znajdziemy sery różnego gatunku).
Ważną rzeczą jest estetyczne podanie. Przekąski zazwyczaj podajemy na półmiskach, tacach, w salaterkach. Świetnym rozwiązaniem są specjalne naczynia z przedziałkami lub takie, które dają się zestawić w całość.
Przekąski powinny wabić swoim wyglądem, dlatego tak istotne jest ich przyozdobienie. Do dekoracji zakąski wykorzystujemy tylko produkty jadalne. Kolorystycznie powinny one kontrastować (np. pomidory przyozdobione czerwoną papryką nie będą efektownie wyglądały). Sprawdzonymi i najczęściej wykorzystywanymi elementami dekoracyjnymi są sałata, jarmuż, szczypior, natka pietruszki, koper, por, ogórki, pomidory, rzodkiewki, zielony groszek, marchewka, a także cytryny, winogrona, oliwki. A sam sposób przyozdobienia zależy już tylko od naszej wyobraźni.
MA==