Kuchnia

naleśniki i krokiety

PLACKI Z JABLKAMI.

Składniki na ok. 9 plasterków

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
1/4 szklanki mleka
olej rzepakowy do smażenia*
2 jabłka

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie zmiksować. Ciasto odstawić na ok. 15 minut.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w plasterki (maks. 5 cm) i usunąć z nich gniazda nasienne (polecam wyciskać je korkiem od butelek :) - plasterki się nie połamią).
Na patelni rozgrzać łyżkę lub dwie oleju. Kiedy się nagrzeje, zacząć smażyć placuszki.
Plasterki jabłek maczać w cieście i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron (przy smażeniu pierwszej strony, patelnię można nakryć przykrywką).

* ponieważ często dostaję pytania czy podane na blogu placki czy naleśniki wyjdą smażone bez tłuszczu, z góry odpowiadam :) placuszki usmażą się również i bez dodatku oleju (na porządnym teflonie), ale moim zdaniem dużo lepsze są z dodatkiem choćby jednej czy dwóch łyżek oleju rzepakowego, który świetnie sprawdza się przy smażeniu - odporny na utlenianie. placuszki wychodzą złociste, ciasto jest delikatniejsze, nietłuste - tak więc nie bójmy się tej odrobiny - swoją drogą zdrowego - tłuszczu przy smażeniu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation