Kuchnia

Chleb, drożdzowe

Prosta drożdżówka - Przepis

Ciasto drożdżowe:

50g świeżych drożdży
200g cukru ( 1 szklanka)
230ml oleju (1 szklanka)
250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
4 jajka
700g mąki pszennej (5 szklanek)

Kruszonka:

150g mąki pszennej
4 łyżki cukru
120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

250- 300g masy makowej
ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
migdały

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godz. w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Po 4 godz. ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest lekko rzadkie). Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 35cm x 24cm). Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdała. Śliwki z migdałami wcisnąć do ciasta (w masę makową i obok).

02

Górę ciasta posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.
zegarek

Czas przygotowania:
około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:
około 30- 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:
4 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Prosta drożdżówka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation