Kuchnia

Chleb, drożdzowe

Drożdżówka z truskawkami - Przepis


Składniki:
Ciasto drożdżowe:

500g mąki pszennej + 50g
40g świeżych drożdży
150g cukru
120- 150g masła lub margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
szczypta soli

Kruszonka:

¾ szklanki mąki pszennej
70g masła
½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

około 900g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i 1/3 szklanki mleka. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Margarynę lub masło roztopić. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z resztą cukru i szczyptą soli.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, cukier waniliowy i resztę mleka. Dodawać porcjami roztopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto. (Ciasto się klei). Dosypać jeszcze 50g mąki i wyrobić (Ciasto będzie trochę klejące). Przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Zagnieść masło z cukrem pudrem i mąką. Wstawić do lodówki.
Truskawki odszypułkować i umyć. Pokroić na połówki.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można ręce posmarować margaryną lub olejem, żeby ciasto się nie kleiło).
Na cieście ułożyć truskawki i posypać kruszonką.

02

Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min. w temperaturze 180°C.

Uwaga: Oczywiście zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagody, wiśnie, śliwki, jabłka, rabarbar, agrest.
Jeśli owoce będę bardzo kwaśne, można przed podaniem posypać cukrem pudrem lub zrobić więcej posypki. U mnie nie było to tym razem konieczne ;).
zegarek

Czas przygotowania:
około 30min.
zegarek3

Czas pieczenia:
około 40min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Drożdżówka z truskawkami
Tagi:

drożdże
truskawki
wykorzystanie żółtek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation