Kuchnia

Chleb, drożdzowe

Po_żarcie: Pierniczki świąteczne

Składniki:
mąka pszenna 400g
jaja 2szt
cukier puder 120g
masło 100g
miód 100g
przyprawa do piernika 1szt
soda 1 łyżeczka

Masło rozpuścić z miodem i przyprawą do piernika, wystudzić. Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na minimum godzinę (ja zarobiłam rano a piekłam wieczorem). Ciasto wałkować na grubość około 3 mm, wykrawać różne kształty.
Pierniczki piec około 8-10 minut w temperaturze 180stopni.

Dekorować w dowolny sposób (ja użyłam tradycyjnego lukru królewskiego)
Lukier królewski:
białko jaja 1szt
cukier puder około 200g
Do miski z białkiem stopniowo dosypywać cukier, mieszać zwykłą stołową łyżką do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation