Kuchnia

Małe co nie co!

Mazurek sernikowy.

Składniki:
ciasto

3,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
100 g masła
3 jaja
2 łyżeczki sody
2 łyżki miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany (maślanki)
szczypta soli
masa serowa

ok. 1 – 1,2 kg białego sera
200 g masła
1 szklanka cukru
1 duży cukier waniliowy (ok. 32 g)
3 jaja
2 budynie waniliowe
1 szklanka mleka
polewa czekoladowa

250 g czekolady deserowej
śmietana kremówka
Na stolnicę przesiej mąkę.

Jaja ubij z cukrem na puszystą masę. W rondelku masło roztop, wyłącz gaz/prąd, wmieszaj miód, ostudź.

Oba składniki dodaj do mąki, dołóż sodę wymieszaną ze śmietaną.

Zagnieć ciasto, podziel na 3 równe części.

Każdą część rozwałkuj osobno na cienkie placuszki o wymiarach typowej blaszki tj. 25×40 cm. Zrób to bezpośrednio na papierze do pieczenia.

Umieść na blaszkach, podziurkuj widelcem i upiecz na rumiano w 170° C przez ok. 10 minut. Ostudź.

Przygotuj masę serową.

W tym celu zmiel 3-krotnie ser.

W rondlu roztop masło, dodaj ser i cukier. Zacznij podgrzewać.
Budyń i cukier waniliowy wymieszaj z zimnym mlekiem i wlej do masy serowej.

Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Uważaj, aby nie przypalić masy, gdyż lubi przywierać do dna naczynia.

Gorącą serową masą przełóż placki. Ostatnią warstwę pokryj easami-floresami zrobionymi z polewy czekoladowej.

Polewę przygotujesz roztapiając na łaźni wodnej kostki czekolady. Rozrzedź dodając słodką śmietankę.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation