Kuchnia

Małe co nie co!

Tort naleśnikowy z cytrynowym kremem

500 g mąki
750 ml mleka
3 jajka

50 g masła
500 ml śmietany 30 %

4 łyżki cukru
2 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
250 g białej czekolady
100 g suszonych moreli
sól

Morele sparzyć wrzątkiem, pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, zalać wodą tak, by tylko je przykryła i gotować ok. 30 minut, aż będą miękkie. Przygotować naleśniki. Mąkę, mleko, jajka i 2 łyżki oleju zmiksować. Ciasto odstawić na pół godziny, następnie na reszcie oleju usmażyć naleśniki. Czas na krem. Cytrynę wyszorować, otrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Do garnka wlać śmietanę, dodać cukier, zagotować, następnie dodać skórkę i sok z cytryny, gotować jeszcze 2-3 minuty, zdjąć z ognia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości zimnej wody. Dodać trochę gorącej śmietany, wymieszać, a następnie całość wlać małym strumieniem do garnka ze śmietaną, cały czas mieszając. Podgrzać razem 2 minuty, nie przerywając mieszania, aż krem zgęstnieje, dodać połowę moreli, wymieszać. Naleśniki smarować kremem i kłaść jeden na drugim. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią tort, udekorować pozostałymi morelami. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby krem zastygł.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation