Kuchnia

Małe co nie co!

Torcik makowo-serowy.

Składniki
Masa makowa:
425 g (1/2 dużej puszki) gotowej masy makowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki zmielonych płatków migdałów lub obranych migdałów
2 jajka
100 g gorzkiej lub deserowej czekolady, roztopionej

Masa serowa:
1/2 kg twarogu sernikowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 puszki (266 g) słodzonego mleka skondensowanego
2 jajka
1 biała czekolada, roztopiona

Syrop kawowy:
50 g cukru
50 ml wody
1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej

oraz:
opcjonalnie - 4 pełne łyżki kwaśnego dżemu np. porzeczkowego czy wiśniowego lub kwaśnej marmolady
frużelina wiśniowa

Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Masa makowa: Do miski włożyć masę makową, dodać wiórki kokosowe, mielone migdały, jajka i roztopioną czekoladę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, masę podzielić na pół.
Wyłożyć połowę masy na dnie tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika, piec przez 13 minut. W międzyczasie przygotować masę serową.
Masa serowa: Do miski włożyć ser, dodać mąką ziemniaczaną, mleko skondensowane, jajka, roztopioną białą czekoladę, wymieszać łyżką na gładką masę. Rozdzielić do dwóch miseczek.
Wyjąć podpieczony spód makowy i rozsmarować połowę dżemu (nie musi być dokładnie). Wyłożyć połowę masy serowej, rozprowadzić równo na powierzchni i wstawić z powrotem do piekarnika na 13 minut (po tym czasie masa serowa powinna być zastygnięta). Wyjąć z piekarnika i wyłożyć drugą porcję masy makowej (może być gęsta, ale powoli da się rozsmarować na warstwie sera). Piec przez kolejne 13 minut. Znów rozsmarować dżem, wylać resztę masy serowej i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia masy.
Syrop kawowy: w rondelku zagotować wodę z cukrem. Gotować przez 5 minut, następnie dodać kawę i gotować jeszcze przez około 5 minut lub do czasu aż syrop zgęstnieje. Gęstym syropem (po ostudzeniu) polać ciasto. Podawać z wiśnią w syropie.

Wskazówki
Można użyć kawy "sypanej" zmielonej, ale syrop najlepiej przecedzić przez sitko.
Zamiast wody i kawy rozpuszczalnej można użyć espresso (1 mocne espresso, ok. 50-60 ml). Dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania gęstego syropu. Syrop gęstnieje jeszcze trochę po jego wystudzeniu.
Zamiast syropu kawowego torcik można posypać gorzkim kakao lub zrobić polewę czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation