Kuchnia

Małe co nie co!

Makowiec japoński z jabłkami.

Składniki
1,5 kg masy makowej (np. według przepisu)
10 jajek (w temperaturze pokojowej)
9 łyżek kaszy manny
3 duże jabłka (około 750 g)
sok z 1/2 cytryny lub limonki
1/2 szklanki płynnego miodu lub cukru

Do dekoracji
orzechy włoskie i laskowe
migdały
suszone morele
skórka pomarańczowa
suszone lub smażone jabłka

Miodowa polewa kajmakowa
1 szklanka śmietanki kremowej 36%
1/2 szklanki miodu


Przygotowanie
Przygotować masę makową. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut ubijania). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Masę makową wymieszać z kaszą manną.
Jabłka obrać i zetrzeć na bocznej części tarki, otrzymując cienkie plasterki (niekoniecznie idealnie równe) lub poszatkować na plasterki w melakserze lub po prostu zetrzeć na standardowych dużych oczkach tarki. Jabłka skropić sokiem z cytryny lub limonki i wymieszać z miodem lub cukrem.
Masę makową delikatnie połączyć (łyżką) z utartymi żółtkami, a następnie z ubitą pianą z białek.
Do tortownicy o średnicy 28 - 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub prostokątnej formy o wymiarach 20 - 30 cm wykładać na przemian plasterki jabłek i masę makową lub wmieszać starte jabłka w masę makową i całość wyłożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 minut (makowiec z połowy porcji powinie być gotowy po 40 minutach). Ostudzić, następnie udekorować miodową polewą kajmakową (przepis poniżej), orzechami, migdałami oraz suszonymi owocami.
Miodowa polewa kajmakowa: Śmietankę i miód umieścić w rondelku (najlepiej z grubym dnem) i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, mieszając co chwilę aby masa nie przywierała do dna, do czasu aż masa nabierze gęstości i brązowego koloru.

Wskazówki
Jeśli pieczemy z połowy porcji, używamy tortownicy o średnicy około 23 - 24 cm lub prostokątnej 17 x 25 cm.
Można zrobić na kruchym spodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation