Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Marjolaine cake
Składniki na ciasto orzechowe( na 3 tortownice o średnicy 20cm)

3 białka
150g cukru pudru
3 jajka
150g mielonych orzechów laskowych
50g mąki pszennej
25g masła, rozpuścić

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszki natłuścić odrobiną margaryny, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia.
3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać powoli 50g przesianego cukru pudru.

W oddzielnym naczyniu ubić pozostałą część cukru pudru z całymi jajkami do uzyskania jasnej i gęstej masy. Dodać mielone orzechy, delikatnie wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę, wlać przestudzone masło i ostrożnie połączyć. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Masę rozdzielić równo na 3 blaszki( piekłam w 2 blaszkach- jedna porcja czekała na swoją kolej). piec 12-15 minut na złoty kolor, do tzw. suchego patyczka. Przed wyjęciem z blaszki odczekać około 10 minut.

Krem orzechowo- czekoladowy:

125g masła, w temperaturze pokojowej
250g cukru pudru( zdecydowanie można zmniejszyć nawet do 100g lub do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g kremu typu Nutella
2 łyżki śmietany kremówki lub mleka( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać wanilię i Nutellę i dokładnie zmiksować, jeśli krem będzie za sztywny dodać śmietanę lub mleko.
Kremem przełożyć zupełnie ostudzone blaty ciasta. Blaty można najpierw nasączyć kawą lub alkoholem, dla przełamania słodyczy kremu i nadania ciastu większej wilgoci( chociaż nam smakowało bez nasączania biszkoptów)

Ganache:

200g ciemnej czekolady (60-70% kakao)
200ml śmietany kremówki

Czekoladę drobno posiekać i wrzucić do miseczki. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia i zalać nią czekoladę. Odczekać około pół minuty a następnie całość mieszać do powstania gładkiego, lśniącego kremu. Odstawić, aby ganache zgęstniał i ostygł. Gotowym kremem wysmarować równomiernie boki i górę tortu.

Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja ganache, nie zużyłam całości do ciasta, ponieważ uważałam, że kremu będzie za dużo. Dlatego następnym razem przygotowałabym ganache jedynie ze 100 góra 150g czekolady ( i proporcjonalnie śmietany)

Dodatkowo:

100-150g orzechów laskowych, w zależności od wielkości

Orzechy podpiec w piekarniku w 150-1600C przez około 10-15 minut, cały czas pilnując, aby się nie przypiekły za mocno. Następnie przełożyć je do ściereczki i zdjąć skórki, pocierając orzechy o siebie( uważać, aby się nie poparzyć:)

Orzechy ułożyć na górze tortu. Całość schłodzić około 1-2 godzin. Najlepiej wyjąć z lodówki na około 10-15 minut przed podaniem, aby krem lekko zmiękł.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation