Święta i uroczystości

kulinarnie-wielkanoc

Sałatka z ryżem i tuńczykiem idealna na Wielkanoc

Składniki:

200 g ryżu praboiled
4 jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym - kawałki
1 puszka kukurydzy
4 ogórki kiszone
1 cebula czerwona
pół papryki czerwonej
6 rzodkiewek
pęczek szczypiorku
1 łyżka czosnku niedźwiedziego z oliwy (przepis tutaj) - bądź 1 ząbek czosnku
sól, pieprz
3 łyżki dobrego majonezu (w wersji lżejszej 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego)

Ryz gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.

Ogórki, cebulę, rzodkiewkę oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek siekamy, dodajemy do ryżu razem z kukurydzą, tuńczykiem, czosnkiem, przyprawiamy solą , pieprzem, mieszamy, na koniec dodajemy majonez i delikatnie łączymy z sałatką.



P.S Jeśli ktoś nie lubi tuńczyka można dodać pokrojony w kosteczkę ser lub szynkę :)


Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation