Kuchnia

kuchnia

Chrupiący czosnkowy kurczak.
Rzadko mi się zdarza gotować na podstawie przepisów "znanych kucharzy"... Kiedy jednak zobaczyłam ten prosty przepis musiałam. Czosnek i skórka z cytryny, chrupiąca panierka i soczyste mięsko mmm...
Przepis pochodzi z książki Jamie's Ministry of Food ( możecie go również znaleźć na jego stronie).
Polecam !

Składniki : ( 2 porcje )

* 2 piersi z kurczaka,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 cytryna,
* 6 solonych krakersów,
* 2 łyżki masła,
* 4 gałązki natki pietruszki,
* 2 czubate łyżki mąki,
* 1 jajko,
* oliwa z oliwek,
* sól, pieprz,

Przygotowanie :

Krakersy rozgnieć z masłem, wyciśniętym czosnkiem, natką pietruszki, skórką z cytryny, szczyptą soli i pieprzu ( Jamie zaleca użycie robota kuchennego, ja takiego nie posiadam więc zrobiłam wszystko ręcznie ). Wysyp na talerzyk.
Na drugiem talerzu rozsyp mąkę a na trzecim roztrzep jajko.
Pierś z kurczaka lekko rozbij, aby miała równą grubość.
Dokładnie obtocz kurczaka w mące, następnie jajku i w przygotowanych "okruszkach" tak aby cała pierś była nimi pokryta.
Tak przygotowaną pierś można upiec w uprzednio nagrzanym do 240 stopni piekarniku ( przez około 15 minut) lub usmażyć na oliwie ( około 4-5 minut z każdej strony).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation