Inne

W wiosenne dni

O czym trzeba pamiętać przed farbowaniem jajek
Przed far­bo­wa­niem na­le­ży de­li­kat­nie prze­trzeć sko­rup­kę wodą z octem, nie na­le­ży szo­ro­wać jajek de­ter­gen­ta­mi, gdyż utrud­nia to bar­wie­nie.
Jasna sko­rup­ka jaja le­piej przyj­mu­je pig­ment i zy­sku­je in­ten­syw­niej­szą barwę niż brą­zo­wa.
Czę­sto na­cie­ra się ufar­bo­wa­ne jaja tłusz­czem, by na­bra­ły po­ły­sku.
Ko­lo­ry:
Żółty kolor uzy­ska­my, far­bu­jąc jajko w kur­ku­mie.
Nie­bie­ski kolor da wywar z czer­wo­nej ka­pu­sty.
Zie­lo­ny kolor da wywar z czer­wo­nej ka­pu­sty z odro­bi­ną kur­ku­my.
Brą­zo­wy kolor za­pew­ni wywar z łupin ce­bu­li, esen­cja czar­nej her­ba­ty i kawy.
Ró­żo­wy kolor uzy­ska­my w soku z czer­wo­nych bu­ra­ków lub żu­ra­wi­no­wym.
Czar­ny kolor da napar z hi­bi­sku­sa i dzi­kiej róży.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation