Inne

W wiosenne dni

Jak uzyskać jajko w kolorze niebieskim
Przy­go­tuj małą głów­kę czer­wo­nej ka­pu­sty, ły­żecz­kę octu spo­żyw­cze­go.
Po­kro­jo­ną ka­pu­stę zalej trze­ma szklan­ka­mi wody i ły­żecz­ką octu, po­zo­staw na 30 minut. Na­stęp­nie gotuj ka­pu­stę przez 20 minut na małym ogniu. Po tym cza­sie od­cedź za­bar­wio­ną wodę od liści. Za­rów­no uzy­ska­ny sok, jak i li­ście na­da­ją się do bar­wie­nia jajek.
Za­nurz jajka w przy­go­to­wa­nym barw­ni­ku i po­zo­staw na kilka go­dzin.
Po wy­ję­ciu jajek z roz­two­ru ułóż je na pa­pie­ro­wym ręcz­ni­ku i po­cze­kaj parę minut aż wy­schną.
Nie wy­cie­raj za­bar­wio­nych jajek. Bez­po­śred­nio po wy­ję­ciu jajka z barw­ni­ka łatwo uszko­dzić farbę na sko­rup­kach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation