Kuchnia

Słodkości

Pełnoziarnista szarlotka
Szarlotka jest niewątpliwie ciastem, które jesienią króluje na naszych stołach.
Wcale się temu nie dziwię, bo to niezwykle proste i pyszne ciasto,
a aromat kruchego ciasta, jabłek i cynamonu, który roznosi się po kuchni w czasie pieczenia
jest nie do zastąpienia.
Dzisiejsza szarlotka różni się od klasycznej jedynie ciastem, które dzięki mące pełnoziarnistej,
zyskuje nieco orzechowy posmak.

[P9224664a.jpg]

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
100 g masła
cukier waniliowy
ponadto:
1,5 kg kwaskowatych jabłek
3/4 szklanki cukru ( można dodać więcej w zależności od słodkości jabłek )
cynamon

[P9224650a.jpg]

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części ( 1/4 i 3/4 ). Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dusić ok 15. minut. Pod koniec dodać cukier i cynamon.
Piekarnik nagrzać do 180C.
Formę do tart wysmarować masłem.
Dno i boki wyłożyć większą częścią ciasta. Dobrze docisnąć. Na ciasto wylać masę z jabłek.
Z pozostałego ciasta wycinać paski i układać je na krzyż.
Piec ok 40 minut.
Lekko wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation