Kuchnia

Słodkości

138 # Lekki sernik z jogurtu greckiego.

Składniki (tortownica 21 cm):

120 g ciasteczek digestive
50 g masła

800 g gęstego jogurtu greckiego
2/3 szklanki brązowego cukru
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Oraz:
400 g truskawek

Ciasteczka kruszymy w melakserze, następnie przesypujemy do miski, dodajemy roztopione masło i łączymy łyżką. Przekładamy na spód tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy spód do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 10 minut. Jogurt grecki umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, a następnie stopniowo cukier i całość miksujemy. Dorzucamy kolejno jajka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec wlewamy ekstrakt. Miksujemy i przekładamy na podpieczony spód. Na dole, pod sernikiem, ustawiamy dużą formę z wrzącą wodą. Zamykamy szybko piekarnik i pieczemy sernik przez 15 minut w temp. 180 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzony sernik, zawinięty w folię, wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy truskawkami. Gotowe!

zdj z facebooka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation