Kuchnia

OBIAD

Naleśniki czekoladowe z jagodami - przepis
Przygotowanie ok. 45 min
Porcja (2 naleśniki) ok. 450 kcal

Przepis na 6 porcji:
25 dag mąki
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody gazowanej
2 łyżki kakao
sól
olej do smażenia
cukier puder

Nadzienie:
50 dag jagód
25 dag homogenizowanego twarożku waniliowego
25 dag kremówki 30-proc.
cukier waniliowy
sok z połowy cytryny

Sposób wykonania:
Jajka zmiksuj z mlekiem, wodą, mąką, kakao i szczyptą soli. Ciasto odstaw na 30 min. Rozgrzej patelnię średn. ok. 18 cm, natłuść ją olejem. Wlewaj ciasto w takiej ilości, aby rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni patelni. Usmaż 12 cienkich naleśników.
Kremówkę ubij z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Serek waniliowy wymieszaj z kremówką i jagodami. Naleśniki posmaruj przygotowanym nadzieniem. Zwiń w rulony, posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation