Kuchnia

Pasty, kremy, sosy, dipy

Sos pomidorowy - mój ulubiony


Składniki*:
- 1 puszka pomidorów bez skórki (mogą być całe lub krojone),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała marchew,
- 1 łyżka oleju,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,

- przyprawy:
sól, pieprz, cukier, papryka ostra (można pominąć), bazylia, oregano (najlepiej jak są świeże, ale ostatecznie można zastąpić suszonymi).

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podobnie czosnek (można także przecisnąć przez praskę). Na łyżce oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy lekko się zrumienią, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i energicznie mieszamy. Po chwili dodajemy pomidory z puszki oraz obraną i startą na tarce marchew.
Dodajemy przyprawy (póki co "na oko"), przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 5-10 minut. Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładki sos z dodatkiem jeszcze jednej łyżki koncentratu, a następnie przyprawiamy do smaku. Sos jest gotowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation