Kuchnia

Wege

Spaghetti z marchewki

Składniki (na 2 os.):
6-7 marchewek
2 łyżeczki masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku drobno pokrojony (opcjonalnie)
1,5cm świeżego imbiru startego na tarce lub drobno pokrojonego
1 łyżeczka płatków chilli lub 1,5 cm świeżej papryczki chilli drobno pokrojonej
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka cukru
szczypta gałki muszkatołowej
sok z limonki lub cytryny + otarta skórka
1 łyżeczka listków świeżego tymianku

Przygotowanie:
Marchewkę obierz ze skórki, umyj, osusz, a następnie za pomocą specjalnej obieraczki z ząbkami obierz tworząc nitki. Możesz również bardzo drobno pokroić marchew w cieniutkie słupki, aczkolwiek dużo lepiej i szybciej jest zrobić to obieraczką. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i 1 łyżeczkę masła i podsmaż imbir, czosnek i patki chilli lub papryczkę chilli. Po chwili dodaj marchewkę i obtocz ją dokładnie w przyprawach. Dodaj cukier, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i sok z limonki. Wymieszaj dokładnie. Na sam koniec dodaj jeszcze jedną łyżkę masła i smaż ok 2 minuty. Marchewka ma być al dente. Zdejmij z ognia i posyp listkami świeżego tymianku. Spaghetti podawaj ciepłe, udekorowane listkami mięty. Pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation