Kuchnia

Wege

Spaghetti z dyni

Składniki:

1 dynia makaronowa / 2 kg

2 puszki krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki brązowego cukru
oliwa z drugiego tłoczenia lub olej
sól i czarny pieprz

oliwa z oliwek
sól i czarny pieprz
opcjonalnie do podania: wegański parmezan

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię przekroić na pół, włożyć do rozgrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 45 minut.
W międzyczasie czosnek drobno posiekać. Na dnie małego rondelka rozgrzać olej lub oliwę z drugiego tłoczenia, dodać posiekany czosnek i podsmażać przez 30 - 60 sekund. Dodać pomidory wraz z resztą składników i dusić na minimalnym ogniu przez około 30 minut.
Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżki pozbyć się pestek następnie widelcem wyjmować miąższ skrobiąc wnętrze dyni. Cały miąższ przełożyć do dużej miski, skropić oliwą z oliwek oraz solą i dokładnie wymieszać.
Gorące spaghetti z dyni przełożyć do misek, podawać razem z łyżką sosu pomidorowego oraz wegańskim parmezanem, jeśli mamy go pod ręką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation