Sport i fitness

Pyszne dietetyczne

Ale Meksyk! - Chili z kurczakiem i białą fasolą

Chili z kurczakiem i białą fasolą to potrawa, którą poznaliśmy na warsztatach w restauracji Blue Cactus. Tak nam zasmakowała, że często do niej wracamy, szczególnie zimą ponieważ bardzo dobrze rozgrzewa. To między innymi dzięki ostrości, którą uzyskujemy z papryczek jalapeno. Jeżeli zrezygnujemy z ostrych składników, to możemy podać tę zupę nawet dzieciom. Dodatkowo odrobina śmietany złagodzi smak.


Porcja dla: 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: ok. 30 minut

SKŁADNIKI:
400 g filetu z kurczaka
1 puszka białej fasoli
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
80 g kukurydzy
duża garść świeżej kolendry
krojone papryczki jalapeno
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
pieprz cayenne
śmietana 18-22% (po kleksie na talerz)
300 ml bulionu
PRZYGOTOWANIE:
W garnku na oleju przysmażamy cebulę z czosnkiem.
Dodajemy białą fasolę, pół łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry.

Zalewamy bulionem i gotujemy.

Kurczaka marynujemy w przyprawie cayenne, grillujemy na patelni,
a następnie kroimy w kostkę ok 1-2 cm.

Gdy fasola zmięknie, dodajemy kukurydzę, kurczaka, resztę kuminu i kolendry.
Gotujemy jeszcze około 15 minut.

Chili podajemy w miseczkach, wykańczamy kleksem śmietany, jalapenos i świeżą kolendrą.

Podajemy z chlebkiem kukurydzianym. Zobacz jak zrobić chlebek kukurydziany.


MEKSYKAŃSKI CHLEBEK KUKURYDZIANY


Przepis na chlebek kukurydziany w kuchni mekykańskiej może dziwić, bo przecież kuchnia meksykańska znana jest z tortiili. To ona jest podstawowym składnikiem wielu potraw. Ale w Meksyku bardzo popularny jest też właśnie chlebek kukurydziany. Dodawany jest przede wszystkim jako dodatek do chili con carne. Bardzo dobrze spawdza się także sam w towarzystwie herbatki :). Przepis na chlebek dostaliśmy od szefa kuchni restauracji Blue Cactus w trakcie warsztatów Akademii Blue Cactus.


Porcja dla: 2-3 osób
Czas przygotowania: 5-10 minut
Czas pieczenia: ok. 30 minut

Składniki:
4 jajka
120 g cukru
70 g masła w temperaturze pokojowej
140 g miodu
230 ml mleka
300 g mąki pszennej
70 g mąki kukurydzianej
12 g proszku do pieczenia
30 g kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre.

Następnie łączymy składniki płynne i mokre w jednej misce i mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem.

Gotową masę przekładamy do formy keksowej lub blaszki kwadratowej (ok 20 cm x 20 cm) wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką.

Blaszka wyłożona papierem do pieczenia

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Chlebek powinien być wilgotny i mieć lekko złocisty kolor.

Na koniec chlebek kukurydziany kroimy na kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation