Uroda

★ W zdrowym ciele ★

Egzotyczne superowoce (superfruits) - polskie superowoce
Jagody goji, owoce noni (szczególnie ich sok), granaty to owoce, w których wykryto wyjątkowo dużo antyutleniaczy: witamin A, C, E i polifenoli. Mianem "superowoców" szczycą się od 2004 roku, kiedy to dwóch amerykańskich publicystów wymieniło je w swojej książce "Superfoods Rx". Po nazwie możemy stwierdzić, że są to owoce z dalekich nam krajów czy wysp, ale po co szukać lekarstwa tam, gdzie nasza stopa prawdopodobnie nigdy nie stanęła? Nasz organizm najlepiej leczy się tym, co wyrosło w naszych warunkach. Jest nam wtedy bliższe pod kątem składu chemicznego, a więc i jego działanie może być bardziej skuteczne.
Jeśli się rozejrzymy na naszych rodzimych ziemiach, również znajdziemy owoce o podobnej koncentracji przeciwutleniaczy. Są to: borówka, aronia, żurawina, rokitnik, czarna porzeczka. Najczęściej spotykane są w postaci soku, suszu do herbat lub owoców kandyzowanych. Możemy zainwestować również w wyciąg - to najbogatsze źródło cennych składników. Jest to, co prawda, najdroższa opcja, niemniej jego zakup opłaca się bardziej niż nabywanie odpowiedników z zagranicy. Warto pamiętać, że takim działaniem wspieramy też lokalne przedsiębiorstwa i mamy gwarancję lepszej dostępności produktu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation