Kuchnia

Kuchnia - przepisy

zupa krem cebulowo-jabłkowa

5 cebul

1 marchewka

2 ziemniaki

1 duże kwaśne jabłko

2 - 3 l bulionu drobiowego

kilka plastrów boczku

150 g żółtego sera

sól, pieprz, tymianek

2 łyżki masła



Cebulę kroimy w większe kawałki, ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, chwilę dusimy pod przykryciem, uważamy, aby się nie przypaliła. Dodajemy marchewkę i ziemniaki, chwilę smażymy razem z cebulą, często mieszamy, dolewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. W tym czasie przygotowujemy chipsy z boczku: kroimy go na cienkie plasterki i smażymy, aby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu. Ścieramy na małych oczkach tarki ser i obieramy jabłko. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy pokrojone jabłko i stary ser. Zupę blenderujemy. Podajemy z boczkiem. Ja podawałam także z grzankami z żółtym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation