Kuchnia

makarony, kluski, pierogi

Knedle z białym serem i wiśniami

Składniki ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Składniki nadzienie :
500g twarogu
1 opakowanie cukru waniliowego
4-5 łyżek drobnego cukru
1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
wiśnie z kompotu
Składniki dodatkowe :
sól
roztopione masło do polania
starta gorzka czekolada
Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.

Przygotowanie nadzienia :

Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem. Wiśnie odsącz z kompotu i posiekaj drobno. Wrzuć do serka i delikatnie wymieszaj.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem i posyp startą gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation